MIKROFONITDas_Mikki.png

Jukka äänittää seuraavilla mikrofoneilla, joista on alla lyhyet luonnehdinnat ja kappalemäärät.

 Varipalkki.jpg

Dynaamiset mikrofonit

 SM57.jpg

Shure SM57

Perinteinen, kuuluisa ja tasaisesti toistava malli, joka soveltuu hyvin monenlaisille akustisille soittimille sekä ihmisäänille. Samanlaisiin SM57-mikrofoneihin puhuu myös Yhdysvaltojen presidentti! 

Kaksi kappaletta (molemmissa on kiinni ruuvattava, tukeva tuulisuoja sekä erillinen asennusrauta stereoäänitykseen).

Straippia.jpg

mb75.jpg

t.bone MB75

Edellä mainitun amerikkalaisen SM57-mikrofonin (hiukan) halvempi, saksalaisen Musiikkitalo Thomannin Kiinassa teettämä kopio. Ääneltään se on lähes samanlainen kuin kuuluisa esikuvansa, mutta bassoalueella hieman voimakkaampi ja siten sopivampi matalaäänisille soittimille.

Kolme kappaletta.

Straippia.jpg

 SM58.jpg

Shure SM58S

Perinteinen ja alkuperäisen amerikkalainen, erityisesti pop- ja jazzlaulajille sopiva käsimikrofoni. Varressa on päälle/pois-kytkin (jonka voi myös ruuvata pysyvästi "päällä"-asentoon).

Yksi kappale.

Straippia.jpg

 218A.jpg

Superlux Pro 218A

Nimenomaan kontrabasson tai bassorummun äänittämiseen tehty erikoismalli.

Yksi kappale.

 

Varipalkki.jpgKondensaattorimikrofonit

AT4050.jpg

Audio-Technica AT4050

Studiokäyttöön kehitetty maineikas malli, joka soveltuu läheltä laulamiseen, erityisesti miesäänelle, kolme suuntakuviota.

Yksi kappale.

Straippia.jpg

C_03.jpg
 

Samson C03

Audio-Technicaa äänellisesti vaatimattomampi, mutta monessa kohteessa kuitenkin varsin käyttökelpoinen yleismikrofoni, kolme suuntakuviota.

Yksi kappale.

Straippia.jpg

NT5.jpg
Røde NT5

NT-45_O.jpg

Kirkassävyisiä, tasaisesti toistavia mikrofoneja, joihin jokaiseen Jukalla on erikseen sekä herttakuvio- että pallokuviokapselit. Sopivat erityisesti avoimiin akustisiin äänityksiin.

Neljä kappaletta.

Straippia.jpg

NT-2A.jpg

Røde NT-2A

Suurikalvoisia, hyvin akustiikkaa taltioivia malleja, joissa on monipuoliset säädöt (kolme suuntakuviota). Näitä Jukalla on kaksi toisiinsa sovitettua yksilöä, jotka saa tarvittaessa myös samaan telineeseen stereopariksi.

Kaksi kappaletta

Straippia.jpg

ORTF.jpg

Superlux S502 Mark 2

Yhden pisteen yleisstereota tekevä ORTF-stereomikrofoni, jossa on erittäin luonnollinen ja värittymätön ääni. Sopii myös korkealle ripustukseen (pitkä kaapeli).

Yksi kappale.

Straippia.jpg

Wireless_Go_2.jpg

Røde Wireless GO 2

Järjestelmään kuuluu kaksi rintalähetintä ja niille yhteinen vastaanotin. Rintalähettimiä voi käyttää mikrofoneina joko sellaisinaan tai erillisen, pienemmän solmiomikrofonin kanssa.

Lähettimen voi myös kiinnittää erilliseen, pitkällä kahvalla varustettuun käsitelineeseen silloin, kun haastattelumikrofoni ja sen liike saavat näkyä kuvassa. Oheisessa kuvassa näkyvän ruman RØDE-mainostekstin Jukka tosin on poistanut.

Handen.png

Vastaanottimesta ääni kytketään joko suoraan pääkameran äänituloon tai vaihtoehtoisesti kameran sivumikseriin, mikäli miksaustarvetta on.

Lähettimien akkukesto on lähes 7 tuntia ja kantama avomaastossa noin 200 metriä. Lähettimet voi erikseen kauko-ohjata päälle/pois myös pääkamerassa kiinni olevasta vastaanottimesta. Jos kahden erillisen langattoman mikrofonin äänet sijoitetaan aivan stereokuvan laitoihin (L/R), ne voidaan videoleikkauksen aikanakin vielä erotella toisistaan. Silloin niiden voimakkuussuhteita ja kunkin kanavan omaa äänenväriä voi helposti säätää vielä videoäänen jälkikäsittelyvaiheessa.

Yksi järjestelmä (kaksi lähetintä ja vastaanotin).

Straippia.jpg

H2.jpg

Zoom H2

Neljällä laadukkaalla kapselilla varustettu käsitallennin, jolla saa talteen nelikanavaisen, 360 asteen laajuisen "surround"-äänikentän. Sama laite toimii myös taskutallentimena rintanappimikrofonin kanssa (tällaisena yhden mikrofonin monona tallennusaika uusilla paristoilla on useita tunteja).

Yksi kappale.

Varipalkki.jpgTelineet

Jukalla on kaikkiin äänityksiin riittävä määrä tavanomaisia mikrofonitelineitä eli painavia "pöytälimppuja" ja mustia "hirsipuutelineitä". Niiden lisäksi varastosta löytyy myös yksi erikoissuuri terästeline, jossa on tukevat jalat ja joka nousee peräti viiden metrin korkeuteen.

Sillä on hyvä äänittää orkestereita, kuoroja, urkuja ja muita akustisia tapahtumia. Telineen mattamusta pinta estää sen häiritsevän kiiltämisen videovaloissa.

Jattistaagi.jpg
  
Mikrofonien asettelun lisäksi jättiläisteline soveltuu mainiosti myös korkealta kuvaamiseen. Siinä Canon-pääkamera voidaan ripustaa ylös laajoja otoksia ja epätavallisia kuvakulmia varten. Silloin kameran suuntaus, tarkennus ja videon/valokuvien ottaminen tapahtuvat kauko-ohjauksella iPadista. Samalla langattomalla Bluetooth-yhteydellä voi myös tarkistaa kuvauksen lopulliset käyttöotot iPadin näytöltä, ennen kuin kamera lasketaan takaisin alas.