VIDEOTYÖT

Taustaa

Nuorena miehenä, työskennellessään Mainos-Television Kympin Uutisten kuvausryhmässä, Jukka sai ensimmäisen kosketuksensa ammattimaiseen videokuvaukseen.

Vuosia myöhemmin, työskennellessään Helsingin Ammattikorkeakoulu Metropolian video- ja äänityön opettajana (2000 – 2014), Jukka sai tilaisuuden opettaa samoja taitoja myös uusille sukupolville.

Kuvaa

Jukka tekee videokuvaukset tarpeen mukaan joko yhdellä, kahdella tai kolmella kameralla. Kaikkiin videotöihin kuuluu myös vähintään videon perusleikkaus (otosten välisten värisävyjen tasoitus, alku- ja loppuhäivytykset sekä mahdollinen tekstitys), samoin kuin äänen siistiminen ja tasoitus.

               

       ETUOSA.jpg

                   Pääkamera kuvausvalmiina kinopäässä.

Jukka ei kuvaa videota harrastelijatyyliin kameraa kädessä pitäen (ja kameraa heiluttaen :-), vaan kuvaus tapahtuu aina tukevalta telineeltä, jossa kamera pysyy huojumatta paikoillaan. Näin tehden kuvakin on vakaa ja selkeä.

Pääkamera on Canon EOS 90D, jossa on kuvauskahvasta ohjattava moottorizoom-objektiivi. Kameran ja jalustan välissä on nestevaimennettu kääntölaite (kinopää), jolla saa tasaisia ja pehmeästi muuttuvia kameraliikkeitä sekä vaaka- että pystysuunnassa (sekä zoomin avulla syvyyssuunnassa). Jokaisen kuvauksen aikana Jukka hoitaa koko ajan tätä pääkameraa, seuraten sillä tapahtumien kulkua. Kaikki videokuvaus tapahtuu aina suurella 4K-tarkkuudella.

Kakkoskamerana – vaihoehtoista kuvakulmaa ja välikuvia varten – on iPad Pro, joka myös kuvaa kiinteältä jalustalta, mutta ei liiku. Lisäksi lisäkuvia varten voidaan kolmanteen jalustaan liittää vielä iPhone SE2 . Näissä lisäkameroina toimivissa Apple-laitteissa on kummassakin käytössä suuren 4K-kuvatarkkuuden mahdollistava ProMovie-ohjelma. Ohjelman toiminta perustuu jatkuvaan, automaattiseen valkotasapainon ja tarkennuksen säätöön ilman, että laite tarvitsisi erillistä tarkkailua tai omaa käyttäjää. Riittä, että laitteet suunnataaan, käynnistetään tallennus ja sitten niiden kuvakentässä lyödään yhteen ns. klaffi eli tahdistuslauta.

Jos tarvitaan kaikki esiintyjät kattavaa yleiskuvaa, vaikkapa lopputekstityksen alle, Jukalla on lisäksi pystytelineeseen kiinnitettävä iPad 3, joka kuvaa pienemmällä 1080p-tarkkuudella. Kuitenkin se riittää laajoihin kokokuviin silloin, kun tarkat yksityiskohdat kuvataan toisilla laitteilla.

Suorana paikan päällä valmiiksi tehtävä ääni tallentuu stereona pääkameraan, jonka otot voidaan saman tien tarkistaa kantolaukussa olevalla HDMI-televisiolla. Tämä vastaa kotikatselun olosuhteita.

Ääntä

                         TAKAA.jpg

                    Pääkameran äänimikseri (vasemmalla).

Myöskään videoääntä Jukka ei tee alkeelliseen harrastelijatyyliin pelkästään kameran omalla sisäisellä mikrofonilla (kaikkine kaikuineen ja kolinoineen), vaan kameran kylkeen kiinnitetyllä kuusikanavaisella äänimikserillä, johon kytketään tarpeellinen määrä ulkoisia, langallisia tai langattomia mikrofoneja.

Siinä Jukka voi jo kuvatessaan samalla säätää kuulokkeiden avulla kaukoäänen (esimerkiksi salin akustiikan) ja lähiäänet (esimerkiksi rintanappimikrofonit) sopivaan suhteeseen keskenään. Tällaisissa yksinkertaisissa mono- tai stereotallennuksissa äänen taltiointiin käytetään Canon-pääkameran omaa sisäistä, CD-tasoista audioraitaa.

Monipuolisemmat videoäänitykset (kuten useita soittimia ja laulajia sisältävä musiikki) kannattaa useimmiten tehdä kannettavan MacBook Pro -tietokoneen avulla. SIlloin kuvauksen aikana ääni taltioituu moniraitaisena (eli jokainen mikrofoni tallennetaan erikseen).

Vasta myöhemmin, kuvausta seuraavassa jälkityövaiheessa, kaikki erilliset äänet miksataan kaikilta eri raidoilta lopulliseksi, stereofoniseksi videoelokuvan ääneksi, käyttämällä erillistä Pro Tools -äänitysohjelmaa. Näin ollen äänien lopullinen sointitasapaino syntyy vasta miksauksessa, joten siitä ei tarvitse lainkaan murehtia kuvauksen aikana, jolloin siis keskitytään pelkkään kuvaamiseen.

Mahdollisia esiintyjien kuunteluita varten kameraan ajetaan moniraidalta ns. apuääni, jonka avulla äänen voi summittaisesti tarkistaa jo kuvauspaikalla.

Valoa

Videovalaisuun Jukalla on neljä Godox LEDP260C -valaisinlevyä telineineen. Sähköisten säätöjensä ansiosta ne soveltuvat myös huomaamattomiksi tukivaloiksi luonnonvalolla kuvattaessa.

Sähkön tarve

Osa Jukan tekniikasta (kuten valot, salikaiuttimet tai tietokoneen audiomuuntimet) vaatii aina 230 voltin verkkosähköä. Silloin, kun kuvataan ilman lisävaloja, siis pelkästään vallitsevalla valolla – esimerkiksi ulkona tai tasaisesti valaistussa salissa – voidaan toimia myös ilman sähköä, koska Canon-pääkamera, iPad-apukamera, molemmat langattomat mikrofonit sekä pääkameran jalustaan kiinnitettävä kahdeksankanavainen apumikseri toimivat jokainen useita tunteja omilla akuillaan.

Laatua?

Jos riittää se, että äänestä saa edes jotenkin selvää ja jos pieni kuvan täriseminen ei menoa haittaa, videot kannattaa kuvata käsivaralta omalla puhelimella – sehän on nopeaa ja ilmaista. Mikäli kuitenkin kuvauksen ja äänityksen laatu on tärkeää ja kuvattava tapahtuma on ainutkertainen, on syytä tilata Jukka paikalle. Ammattitaitoiseen toteutukseen kannattaa sijoittaa.

Ota huomioon, että laadukkaan videokuvan lisäksi saat aina myös ammattimaisen puhe- tai musiikkiäänityksen samaan hintaan. Maksat siis ainoastaan kuvausajasta sekä aineiston vaatimasta jälkityöajasta (jälkitöitä ovat videon leikkaus eri kameroiden kuvista sekä mahdollinen moniraitamusiikin miksaus).

Pitkän elämänkoulun käyneenä aikamiehenä Jukka myös osaa pukeutua ja käyttäytyä asiallisesti, niin häissä kuin hautajaisissakin.

Jukka on aina sovittuun aikaan ajoissa paikalla ja kaluston kulloinkin vaatima pystytysaika ilmoitetaan asiakkaalle etukäteen.

Muista jälkihoito

Videokuvausaikaa varatessa on syytä ottaa huomioon se, että lopullinen videoesitys pitää vielä kuvauksen jälkeen leikata kasaan tietokoneella. Leikkauksessa valitaan parhaat kuvat kustakin kamerasta ja tahdistetaan niihin paikan päällä miksattu ääni. Tähän jälkityöhön on syytä varata ainakin puoli päivää (tai koko päivä, riippuen kuvatun tapahtuman kestosta).

Eri otosten yhdistämisen, tahdistuksen ja tasoituksen Jukka suorittaa Final Cut Pro -videoleikkausohjelmassa. Lopullisen, kuvan ja äänen osalta tasoitetun videokoosteen asiakas saa haluamassaan muodossa — sekä tarvittaessa väliotsikoilla tai muilla tekstityksillä varustettuna. Tavallisin lopputuote on 1080-tasoinen suurtarkkuusvideo mp4-tiedostona, mutta toki asiakas saa halutessaan itselleen myös alkuperäisen kuvauksen täyden erottelukyvyn (4K) viimeistellyn mastertiedoston.

Muistot levyille talteen

Pyydettäessä Jukka pystyy lisäksi toimittamaan täydellisiä, muovikoteloilla ja kansipapereilla varustettuja DVD-levyjä, mikäli niiden tekninen taso (ei-HD) on asiakkaalle riittävä ja sopii hänen tarpeisiinsa. DVD-kansien tekstaus-, taitto- ja tulostustöistä Jukka ei veloita mitään ylimääräistä, vaan levyillä on kansista tai levyn pintapainatuksesta riippumatta aina sama kappalehinta (yksi valmis levy maksaa 10 euroa).

Valokuvaus

Kun videon asemesta (tai sen lisäksi) halutaan valokuvia, Jukka järjestää ne samanlaisella valaisulla kuin videonkin. Koska valokuvauksessa käytetään samaa pääkameraa kuin videokuvauksessa, sen käytön aikataulu on hyvä suunnitella etukäteen.

Valokuvien oton jälkeen tarvitaan aina puoli päivää laskutettavaa työaikaa kaikkien kuvien läpikäymiseen, lopullisten käyttöotosten valintaan sekä niiden korjailuun keskenään tasalaatuisiksi. Tämä tapahtuu Adobe PhotoShop -ohjelmassa.

Myös suoria videolähetyksiä

Tarvittaessa Jukka pystyy lähettämään tapahtumista suoraa videokuvaa (eli ns. "streamaamaan") omalle tililleen YouTube-palveluun, mistä ne voi edelleen katsoa missä tahansa. Lähetys tapahtuu video- ja äänimikserin avulla, nopealla iMac-tietokoneella ja langattomalla verkkomodeemilla. Lähetyksen ääni toteutetaan tarpeellisella määrällä laadukkaita lähimikrofoneja. Samalla lähettävälle tietokoneelle saadaan lähetyksestä myös videokopio mahdollista myöhempää tarvetta varten.

Videon suoralähetys vaatii kuitenkin huomattavan paljon enemmän valmistelu- ja rakennusaikaa kuin vastaavan videon taltioiminen ilman samanaikaista lähetystä. Sellaisissa tiloissa, joiden varausaikataulu on hyvin tiivis (kuten esimerkiksi siunauskappeleissa) etukäteen tehtävä rakennus ja jälkikäteen tehtävä purku eivät useinkaan kiireen vuoksi ole mahdollisia.

Silloin videokuvasta tehty, jälkikäteen jaettava tiedosto onkin järkevämpi vaihtoehto. Valmis videotiedosto voidaan leikkauksen jälkeen jaella joko fyysisenä tallenteena (esim. muistitikuilla) tai salasanasuojattuna suoraan verkon yli (YouTube tai DropBox).

Vakiohinnat

Mahdollisesti tarvittavien DVD-kuvalevyjen kappalehinnan lisäksi Jukan muu työlaskutus perustuu selkeään periaatteeseen siitä, miten paljon koko työhön kuluu aikaa alusta loppuun. Pienin yksittäinen laskutusjakso on puoli päivää eli neljä tuntia, joka maksaa 160 euroa. Kokopäivän työ (8 tuntia) maksaa 320 euroa. Jukan tuntipalkka on siis kokeneelle ammattimiehelle hyvin kohtuullinen 40 euroa.

Jukan Sävel on vapautettu arvonlisäverosta, joten nämä ovat lopullisia laskutushintoja. Kuvauksen hintaan kuuluu myös 50 km kuljetusajoa – sen ylimenevästä osuudesta laskutetaan 46 eurosenttiä kilometriltä.

Vieläkö epäröit?

Alla oleva, runsaan 12 minuutin pituinen videokooste esittelee joitakin Jukan Sävel -musiikki- ja puhetuotantoja kautta vuosien. Ne kaikki on tehty yllä kuvatulla tekniikalla ja laitteistolla.

Katsele (ja kuuntele!!) kooste tarkasti läpi ... ja sitten ota yhteys Jukkaan, niin ratkaistaan se sinunkin video-ongelmasi.